Apa yang perlu aku perlu buat kalau kereta aku kena langgar?

car-accident

Soalan ini selalu berlegar-legar di fikiran saya. Contoh, kalau ada orang langgar bontot kereta saya secara tak sengaja. Apa benda paling betul yang saya perlu buat?

 

Tengahari tadi saya dan kawan saya terpaksa pergi ke Ibu Pejabat Polis Shah Alam. Kitorang ke sana sebab ingin membuat laporan tentang kes penipuan. Semasa rakan sekerja saya buat laporan, saya ternampak seorang polis trafik di situ. Tanpa berlengah saya terus menyapa tuan polis trafik itu.

 

“Encik, saya nak tanya sikit lah… kalau orang langgar kereta saya, apa benda paling betul yang saya perlu buat?” Tanya saya

 

“Oh, senang je. Kalau awak kena langgar. Awak ada 2 pilihan. Sama ada awak setel luar (mintak orang yang langgar tu bayar) atau buat laporan polis. Kalau awak nak buat laporan polis, awak kena buat report tu dalam masa 24 jam lepas accident. Cuma awak kena ingat 1 benda, bila awak dah buat laporan polis. Awak dah tak boleh setel luar. Kena tunggu keputusan daripada sarjan.”

 

“Oh ok. IC & lesen orang yang langgar saya tu saya kena ambik ke?” tanya saya. “IC & lesen tu tak diperlukan pun (nota: sebenarnya anda tidak ada kuasa untuk minta IC atau lesen orang). Awak just tangkap gambar plate kereta orang tu je. Pergi ke balai dan buat report polis”

 

Lega hati saya bila dengar macam ni. Yela, kadang-kadang yang langgar kita ni tengok muka macam gengster. Kalau kita nak minta IC takut kena pukul pulak.

 

“Macam mana pulak bila kita suruh orang yang langgar tu bayar tapi dia cakap dia tak ada duit time tu? Apa yang saya perlu buat? Nak kena ambik IC dia ke?” Ujar saya.

 

“Kalau orang tu dah setuju nak bayar. Awak kena suruh dia buat pembayaran dalam masa 23 jam. Kenapa 23 jam? Kalau dia tak buat pembayaran. Awak ada masa 1 jam lagi untuk buat report polis. Macam yang saya cakap tadi, awak kena buat laporan within 24 jam. Kalau lebih ia jadi tak valid”

.

“Oh macam tu… saya ingat saya kena ambik IC & lesen dia semua. Nak nombor plate je rupanya. Hm, macam mana kalau saya dah buat report polis. Orang yang langgar tu tak buat. Dia pun bukan bawak kereta dia?” Tanya saya.

 

“Kalau jadi macam tu, owner kereta tu yang kena setel lah. Itu sebabnya tanggungjawab owner kereta ni besar. Bila nak bagi pinjam kereta, jangan bagi dekat sebarang orang. Sebab kalau jadi apa-apa. Owner kereta yang perlu bertanggungjawab.”

 

“I see… macam mana kalau saya dah buat report. Orang yang langgar tu pun setuju nak buat report sekali. Kejap lagi dia tipu & tak buat report? Siapa akan tanggung kerosakan kereta saya?” Tanya saya.

 

“Jangan risau, bila awak dah buat report dan orang tu tak buat report juga. Kami akan keluarkan 1 surat untuk suruh dia hadir ke balai polis. Kalau dia gagal hadirkan diri, kami akan blacklist nama dia dalam polis trafik & JPJ. Cuma ia akan makan masa sikit lah. Tapi kalau awak betul-betul terbukti tak bersalah lepas siasatan, pihak insuran akan cover”

 

“Oh macam tu rupanya. Terima kasih tuan! Saya dah faham”. Terasa lega yang amat sangat selepas mendapat huraian daripada polis trafik sendiri.

 

So secara ringkasnya, jika anda terlibat dalam kemalangan. Benda pertama anda perlu buat ialah untuk dapatkan nombor plate kenderaan tu. Anda boleh tulis atau snap gambar. Anda tak payah mintak IC atau lesen orang yang langgar tu.

 

Kemudian, anda boleh buat 2 benda iaitu:

 

1. Setel luar – suruh orang tu untuk bayar anda.

2. Buat laporan polis – kena buat dalam masa 24 jam selepas kemalangan tu berlaku

 

Nota:

 

Kalau anda nak suruh orang yang langgar tu bayar, pastikan dia bayar dalam masa 23 jam. Kalau tak ada pembayaran dibuat. Anda wajib buat laporan polis. Laporan anda jadi tak valid kalau lebih dari 24 jam.

 

Bila dah buat laporan polis, anda dah tak payah berurusan dengan orang yang langgar tu lagi. Sarjan akan jadi orang tengah. Dia akan buat siasatan semua. (so anda tak perlu risau kalau yang langgar anda tu gengster)

 

Dan anda perlu akur dengan keputusan sarjan. Mungkin sebenarnya anda tak bersalah. Tapi undang-undang mengatakan sebaliknya. So anda kena redha je lah. 

 

Saya harap anda semua dapat manfaat daripada perkongsian ni. Dah lama saya fikir jawapan untuk benda ni dan sekarang saya dapat jawapan straight daripada mulut polis trafik.

 

Share post ni, tag keluarga & kawan-kawan anda sekali. Supaya mereka tahu apa benda yang perlu mereka buat. Tak payah nak gaduh-gaduh. Kita ikut saluran yang betul.

 

Terima kasih!

 

Berapa modal perlu anda sediakan untuk beli rumah second hand RM150,000?

metn_3m_0904

Ada beza kalau korang beli rumah dalam primary market (pasaran primer), secondary market (pasaran sekunder), dan juga tertiary market (pasaran tertiari).

Kalau beli dalam pasaran primer (undercon), pembeli boleh nikmati rebat atau diskaun yang pemaju bagi untuk ringankan beban pembeli.

Untuk pasaran sekunder (subsale, atau rumah second hand), korang perlu sediakan modal awal untuk langsaikan segala entry cost (kos permulaan) yang perlu. Continue reading

Kepentingan Emas Dalam Kewangan

gold

Emas boleh dikelaskan sebagai simpanan, ia bukanlah pelaburan dalam erti kata sebenar. Ia tidak membuatkan kekayaan kita berkembang. Fungsi utamanya melindungi kekayaan kita daripada hilang disebabkan ketidaktentuan ekonomi, politik dan juga gangguan emosi.

Dalam merancang kewangan, ada duit yang perlu disimpan, dan ada bahagian yang perlu dilaburkan supaya berkembang nilainya. Bukan semua duit perlu dilaburkan. Walaupun nampak lebih bijak kalau semua duit lebihan digunakan untuk “PELABURAN” tetapi kita juga berhadapan risiko PELEBURAN!

Tujuan utama saya simpan emas untuk selamatkan nilainya. Biar tidak berkembang pun tak apa simpanan itu, yang penting, kuasa belinya tidak hilang sebagaimana duit kertas. Untuk kembangkan nilai, saya gunakan duit lain yang dikhaskan untuk pelaburan lain. Sebelum kita bercakap kembangkan nilai, bukankah lebih bijak jika kita adakan bahagian yang boleh SELAMATKAN nilainya dahulu?

Saya berpegang kepada nasihat pakar kewangan Tuan Azizi Ali, 5% – 10% kekayaan kita perlu disimpan dalam bentuk emas pada setiap masa. Kalau kekayaan kita RM100,000, maksudnya RM10,000 perlu disimpan dalam bentuk emas. Duit selebihnya, laburlah ditempat lain yang kita mempunyai ilmu tentangnya untuk tujuan KEMBANGKAN kekayaan itu.

Menyimpan emas mungkin tidak membuatkan kita kaya raya, tetapi yang pastinya, emas melindungi kita dari jatuh miskin!

Simpanlah emas demi menjamin masa depan keluarga anda.

 

Belajar Mengira Debt Service Ratio (DSR)

loan application.jpg

Belajar Mengira DSR Dan Anda Telah Mulakan Langkah Pertama Untuk Membeli Rumah

Apa itu Debt Service Ratio (DSR)

Debt Service Ratio (DSR) bermaksud nisbah hutang atau komitmen kewangan terhadap pendapatan kita. Dengan bahasa mudah, ianya bermaksud jumlah pendapatan seseorang digunakan untuk membayar ansuran pinjaman. “Semakin tinggi nilai DSR kita, bermakna sebahagian besar pendapatan kita adalah digunakan untuk membiayai hutang, dan ini menandakan kita akan mengalami kesukaran untuk mendapatkan pinjaman baru.” Continue reading

5 Elemen Penting Sebelum Buat Iklan Di Fb

fbads-logo

5 Elemen Penting Sebelum Buat Iklan Di Fb

  1. ‘Iklan bukan cerita pasal produk. Tapi…’

Tak perlu terangkan tentang kehebatan produk kita. Iklan kita adalah untuk pelanggan kita. So cerita tentang masalah pelanggan kita saja 😀

  1. ‘Fokus pada X masalah saja’

Iklan yang fokus pada 1 masalah saja.

Apabila kita letak terlalu banyak poin, manfaat dan penerangan dalam satu iklan, ia akan buat pelanggan keliru. dan akan membuatkan pelanggan susah ingat iklan kita. Continue reading