Hampir terpecah rumah sendiri…

04/09/2013, masa kejadian, petang after work

Segugus kunci hilang… Kunci rumah & kunci kereta, terlepas dari ring kunci semasa bawa motor (mungkin dah terbang macam Superman).., dah usaha cari tapi tak jumpa, ulang alik dari Tesco Extra Cheras —> rumah 4x, then stop sbb dah gelap, dah nak maghrib.

Nasib baik ada spare kunci kt member yang sekarang ni belajar kat UiTM, Shah Alam. Mujurlah dia belajar dekat Shah Alam je, tak la jauh sangat. Kalau terkena time dia balik kampung ke melancong ke, ni ada la kes pecah umah sendiri… Syukur ya Allah kerena mengajar aku supaya lebih berhati-hati selepas ni… bersyukur kerana cuma kunci yang hilang, bukan nyawa yang hilang…

Okay, pengajaran dari kisah ini,
1) Gunakan ring yang kuat, yang tebal, yang kukuh

image2) Simpan spare key kat luar, contohnya, letak di tempat kerja ataupun minta tolong member kerja atau jiran yang boleh dipercayai simpankan.

3) Cadangan lain?

***Pernah mengalami kejadian hilang segugus kunci? Kongsikannya diruangan komen.

Advertisements

2 thoughts on “Hampir terpecah rumah sendiri…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s