Perkara yang harus dilakukan sebelum update / upgrade ke iOS7

overview_whatis ios7

Anda pengguna Apple device? iPhone, iPod ataupun iPad? Sudah bersedia untuk upgrade ke iOS7? Jika ya, ada beberapa perkara yang ‘harus’ anda lakukan sebelum update iOS yang terbaru iaitu iOS7.

interface ios7

Nak update iOS ni bukannya susah, sangat simple dan senang macam makan pisang goreng je prosesnya, namun ada beberapa perkara yang perlu kita lakukan untuk minimize segala kemungkinan yang tak diingini berlaku contohnya kehilangan data.

1) Check device  kita samada ianya yang layak tak untuk menerima update.

Device yang compatible

  • iPhone 4, 4S dan 5,
  • iPad 2, 3, 4 dan iPad mini,
  • iPod Touch 5th generation

2) Backup segala photo dan file.

off-load-photos-and-shared-files

3) Delete apps yang tak berapa nak berguna dalam device.

(Yang ni dapat menyingkatkan masa semasa proses restore.)

4) Update iTunes ke versi terbaru

5) Update semua iOS apps (dalam device dan dalam iTunes)

6) Buat Backup ke dalam iCloud ataupun iTunes

backup-to-icloud-and-itunes

7) Restart

…..

Kalau dah buat langkah-langkah ni, Insya Allah proses update tu tak de masalah. Nak update ni ada 2 cara iaitu melalui OTA (over the air) ataupun melalui iTunes pun boleh. Jadi saya doakan korang semua pengguna iOS semoga berjaya!

Okay, sekian entry kali ini.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s