Apa itu unit amanah?

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua pembaca.

Petang tadi saya telah diajukan dengan soalan, “…apa tu Public Mutual, sebelum ni saya pernah dengar tetapi, tak faham pun apa benda?…”

Jadi jawapan saya ringkas, pelaburan. Rupa-rupanya ramai lagi yang tak tahu berkenaan Public Mutual ni. Saya rasa sesiapa yang duduk di kawasan Lembah Klang ni, mesti pernah ternampak atau terserempak dengan iklan Public Mutual seperti ini…

iklan public mutual

Okay la, merujuk kepada soalan individu tadi, apakah itu Public Mutual? Jawapannya Public Mutual is No.1 unit trust company in Malaysia…! haha… Mesti tension baca sebab ayat yang diulang-ulang.

Public Mutual ni adalah nama syarikat, ianya subsidiary yang dimiliki sepenuhnya oleh Public Bank (anak syarikat Public Bank). Apa yang syarikat ni buat, mereka ni pakar dalam menguruskan dana unit trust ataupun unit amanah. Jadi apa yang masyarakat kena faham adalah, apakah itu unit amanah? (sesiapa yang ada ambil subjek ekonomi kat sekolah, mesti tahu serba sedikit tentang unit amanah ni kan?).

Kalau nak tahu berkenaan unit amanah ni, kena lah tunggu post yang akan datang. Insya Allah saya akan terangkan secara detail tentang unit amanah ni.

Okay, that’s it for today!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s