Prepaid Versus Postpaid

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia,,,

Apa khabar saya? Haha,,,tanya diri sendiri sebab dah lama bebenor tak hapdet blog ni,,, Dah bersawang sikit dah,,, Okay saya sihat walafiat,,, Saya harap semua pembaca blog saya yang amat budiman ni pun sihat-sihat belaka,,,

Setelah sekian lama menyepi, hari ini saya nak mengulas topik Prepaid Versus Postpaid,,, haha,,,

Sebelum saya teruskan ulasan, kupasan atau pulasan,,, eh macam jenis buah aje,,, okay, saya just nak inform, saya ni ex pengguna postpaid Celcom —> Digi —> Umobile —> Maxis, the latest before guna prepaid is Maxis,,,

Merujuk kepada entry berkenaan Pengalaman Bersama Maxis, saya ada ceritakan pengalaman excited dapat iPhone 5s dan subcribe iValue 1, monthly dia RM100. Dapat FREE call 333 minit, 2gb internet dan 1000 SMS,,,

Screen Shot 2014-03-25 at 6.36.23 PM.png

Apa yang saya nak simpulkan dan kongsikan di sini adalah kelebihan menggunakan prepaid berbanding postpaid. Prepaid is the best so far, setelah lebih kurang 15 tahun guna handphone, (2000 – 2015). Saya bagi 2 alasan why postpaid is kureng dan why saya memihak prepaid is the best dan sekaligus menggalakkan semua orang bertukar daripada postpaid ke prepaid,,,

1) Postpaid —> Bil yang tak ‘bersih’

Apakah ini? Mari kita ushar bil saya ni,,, (nak lebih jelas, cer klik dekat image tu 🙂 )

Screen Shot 2015-03-19 at 10.17.32 PM

Total Line Charges a.k.a jumlah perlu dibayar kepada Maxis ialah RM112.50, huhu nampak! nampak! naaaaampaaak! Betapa ‘kotor’nye bil ini, pakej iValue bulanan RM100 tapi, bukan la RM100 sebenarnya,,, For your information, saya ni bukan suka bergayut kat talipon 24 jam, saya call yang penting je wokeh,,,pun dapat bil ada extra-extra macam tuh!

2) Postpaid —> Balance yang tak habis guna, tak boleh carry forward,,,

Saya dah habaq tadi, saya ni bukan suka bergayut 24jam, dan FREE call 333 minit yang diperuntukkan tu, 100 miniiit pun tak cecah, saya cakap dalam talipon benda-benda penting aje, tapi kalau call my mum at kampung maximum 2 jam pon saya guna FREE call TM fixed line, kan saya ni pengguna tegar Unifi boleh rujuk entry pasal Unifi di sini. Jadi, benda-benda alah yang Maxis bagi FREE tu tak habis guna pun, masuk bulan baru, apa-apa benda tak boleh carry forward.

Berbeza dengan prepaid,, mari ushar kredit semasa saya,,,

IMG_5394

Dengan mendail *133#, call,,, inilah jawapannya, tengok kredit saya tu, penggunaan top up saya lebih kurang RM80 sebulan,,,

Kredit yang tak habis guna, terkumpul secara automatisss dan menghasilkan kredit yang banyak, apa nak buat dengan kredit banyak giler ni eh???

Hehe,,, call orang sampai lebam!!!

Haaa,,, macamana wahai pembaca blogku sekalian, udah-udah la tu bangga sebab guna postpaid. Sebenarnya, saya dulu pun ada rasa bangga dan alasan saya tak guna prepaid,,, “susahlah guna prepaid ni, nak kena beli kad reload, kena gores dan menang, eh kena gores kad reload tu,,,,dan masukkan nombor reload secara manual dalam talipon,,,”

Untitled

Tapi, sekarang saya tidak lagi berfikiran sedemikian, kerana masalah saya yang kononnya tak nak gores kad reload, malas nak taip nombor reload yang panjang-panjang,,,telah pun settle,,, sebab saya boleh buat AUTORELOAD menggunakan CIMB clicks dan kadang-kadang kalau ada kesempatan saya reload di HQ Tone Excel, dapat join cabutan bertuah. Oleh kerana saya selalu bertuah,,,hehe, Aaaminnn,,, (terima kasih tolong Aamin kan!) saya dapat handphone Ninetology,,,

IMG_4414

Walaupun handphone ni macam,,,hmmm,,,,jenama pun,,,hmmm,,,, okay la handphone ni macam biasa-biasa sangatkan???? Tapi ko tau tak handphone ni ada TV!!!!! Handphone ko ader? Haha,,, actually handphone saya tak guna pun, saya nak bagi hadiah pada orang,,,

Okay, rasanya that’s it for today!

p/s: point top up saya dah 710, genap 2000 dah boleh fly to Langkawi!!!! Langkawi, kau tunggu aku datang!!!

p/p/s: nak tau macamana nak kumpul point top up? di sini —> https://hawahussin.wordpress.com/tone-excel/

p/p/p/s: nak daftar di sini —> http://toneexcel.biz/aktif.php?id=490071

p/p/p/p/s: pendedahan bagaimana menjalankan bisnes tone excel di sini http://wowhebat.com/490071

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s