Bab 18: Petua dan nasihat untuk berjaya.

Beberapa petua dari orang lama dalam Tone Excel supaya anda berjaya.

1. Jadikan simkad Tone Excel sebagai line utama. Jalan terbaik adalah dengan mengekalkan nombor lama.

2. Jangan gunakan simkad telco lain, ia tanda kita tidak yakin dengan bisnes kita sendiri.

3. Topup seperti mana kita topup sebelum ini, sebelum anda menggunakan simkad bisnes anda sendiri, simkad Tone Excel.

4. Jumpa dan kongsikan bisnes ini kepada kesemua orang yang anda kenal, promote pada mereka. Jangan kira samada mereka ingin menggunakan simkad Tone Excel ini atau tidak, itu bukan kerja kita. Kerja kita hanyalah berkongsi dengan mereka.

5. Pastikan dalam poket anda sentiasa ada sekurang2nya 2 keping simkad Tone Excel ini, supaya mudah jika ada sesiapa yang ingin menyertai dan menjadi pengguna Tone Excel, anda boleh terus jual pada mereka.

6. Pastikan anda tidak sesekali tolong mendaftarkan pelanggan baru, ajarkan mereka mendaftar sendiri menggunakan cara SMS hantar ke 014-705 7769 supaya mereka tahu prosesnya dan mula berminat menjadi pengedar seperti anda.

7. Jangan cuba menyelesaikan masalah pelanggan, rujukkan mereka kepada yang pakar. Jika masalah komisyen, rujukkan mereka kepada HQ, (0105000969), jika masalah line, claim tiket air asia, nak tukar nombor, rujukkan mereka kepada TuneTalk custumer care (0105001333), jika masalah pendaftaran rujukkan mereka kepada DEC  (0377731454), jika meminta nasihat untuk konsisten dalam bisnes ini rujukkan mereka kepada saya Mazelan Abas (0105232047)

8. Jika ada panggilan telefon, usahakan sedaya upaya untuk anda menjawabnya. Dapat whatsapps, sms, reply dengan cepat, bakal pelanggan suka dengan orang yang macam ini.

9. Siapa yang mampu, buka 3 akaun, bukalah 3 akaun, kerana ia memperbanyakkan komisyen anda.

10. Pastikan anda ingat no IDP dan no akaun bank anda macam air, lancar. Ia banyak sangat gunakan kalau ingat kedua-dua nombor ini.

11. Upgrade level ke JC, atau SC atau Branch jika berkemampuan. Jangan guna duit simpanan anda, sebaik-baiknya gunakan duit komisyen yang anda kumpulkan dari Tone Excel ini.

12. Pelajari cara-cara promosi melalui Online, melalui facebook, whatsapps, telegram, wechat, kerana ini adalah penentu kejayaan anda didalam bisnes Tone Excel ini. Belajar teknik-teknik mendapatkan pelanggan dari kalangan orang yang anda tidak kenal. Kerana berapa ramai sekali orang yang anda kenal, lama-lama habis kenalan anda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s