Seawal Usia Muda Binalah Kekayaan Bukan Hutang!

handphone

Ramai orang yang mengelak untuk mulakan bisnes Tone Excel yang bermodalkan RM100, tetapi tidak segan untuk meminjam sehinggakan ada yang muflis kerana menanggung hutang yang berlebihan.

Yang pastinya beban hutang ini tidak tercipta dengan sendirinya, tetapi dibina menerusi perbelanjaan melebihi kemampuan dan juga penggunaan kad kredit yang berlebihan.

Apabila sebahagian besar pendapatan digunakan untuk membayar hutang, dan selebihnya pula untuk membiayai kos sara hidup, sudah pasti keperluan untuk memulakan bisnes Tone Excel terpaksa diketepikan dengan alasan MODAL TAK ADA. Betul tak?

Ramai yang tidak melihat bisnes Tone Excel sebagai satu sumber pendapatan pasif atau sebagai tabungan sebagai sandaran waktu kecemasan. Justeru ramailah yang terpaksa berhutang apabila dilanda masalah atau berlaku perkara luar dugaan.

Sayang sekali apabila peluang bisnes antara yang terbaik di dalam dunia yang ditawarkan Tone Excel masih gagal menarik pengguna handphone untuk memulakan bisnes dan mencipta kekayaan, sedangkan modal permulaan yang diperlukan hanyalah RM100.

Ciri unik lain bisnes Tone Excel seperti pendapatan pasif, risiko rendah, serta komisen topup sehingga 26%, masih belum menjadi magnet yang boleh memujuk rakyat Malaysia yang menggunakan handphone.

Dengan adanya bisnes Tone Excel, mereka yang tidak mempunyai pengalaman berniaga, mereka yang tidak mempunyai modal besar, mereka yang tidak mahu menanggung kerugian, boleh berniaga dengan mudah. Malah ada SUPPORT GROUP seperti MMGUIA, XCESSHAZIQ, MDSG dll untuk membantu mereka yang kurang mahir untuk memulakan bisnes.

Kurangnya minat untuk berniaga dan merancang kewangan ini menyebabkan ramai yang hidup dalam kesempitan kewangan, terutamanya apabila mereka mula berkeluarga dengan kos sara hidup yang kian meningkat. Ini menyebabkan usaha mengumpul aset baik seperti rumah turut terjejas berikutan kurangnya kemampuan.

Sewajarnya, langkah ke arah kebebasan kewangan dan mencipta kekayaan ini dimulakan sebaik sahaja kita memakai handphone seawal usia muda, bukannya mencipta hutang.

Namun begitu, tempoh ini sering disia-siakan kerana ramai berpendapat usia persaraan itu masih jauh dan gaji yang ada perlu dinikmati sepenuhnya selepas berhempas pulas menuntut ilmu. Dalam Islam, umatnya sentiasa digalakkan untuk merancang kewangan dan hidup bebas daripada hutang yang tidak diperlukan.

Sekiranya wang pendapatan habis setiap bulan kerana membayar hutang, bagaimana mungkin kita mempungai lebihan untuk bersedekah, membayar zakat dan membuat pelbagai amalan jariah lain sebagai bekalan di akhirat kelak.

Justeru usia muda janganlah disia-siakan dengan mencipta hutang dan mengikut nafsu untuk berbelanja, sebaliknya mulalah membina tabungan untuk kesejahteraan sepanjang penghidupan.

Nasihat saya, buatlah bisnes sampingan Tone Excel. Wallahu a’lam.

Advertisements

2 thoughts on “Seawal Usia Muda Binalah Kekayaan Bukan Hutang!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s