Bagaimana nak menghalang Windows 10 automatic restart selepas install updates.

Muka depan

.

Assalamualaikum, salam 1Malaysia.

.

Entry kali ini berkenaan macamana kita nak disable kan automatic restart atau reboot pada Windows 10. Kejadian ni kerap berlaku kepada laptop saya, bila saya biarkan laptop saya on semalaman sebab aktiviti download sedang berjalan.

.

Memang antara kelebihan Windows 10 ialah sentiasa tolong update kan Windows secara kerap untuk memastikan Windows kita berada dalam keadaan up to date untuk meningkatkan kawalan sekuriti pada Windows..

Cuma kekurangan dia bila kita tak restart komputer kita selepas install update, Windows akan memaksa kita untuk reboot sendiri, jadi jika ada kerja-kerja yang tengah berjalan contohnya, tengah mendowload ke, Windows pandai-pandai reboot sendiri, tanpa minta keizinan kita, jadi perkara ini adalah sangat-sangat annoying.

.

Okay, cara ini adalah apa yang saya praktikkan. Mungkin di luar sana, ada lagi cara yang lain. Jadi bolehlah Google sendiri cara yang lain itu hehe, sebab saya ni tak adalah reti sangat huhu, saya cuma sekadar berkongsi cara yang saya gunakan sahaja, okay.

3 Langkah

.

1| Klik je ikon search kat sebelah kanan ikon Windows start. Taip Task Scheduler.

Tutorial Disable Reboot Win 10 - Langkah 1

.

2| Klik Task Scheduler Library

Tutorial Disable Reboot Win 10 - Langkah 2

.

3| Task Scheduler Library > Microsoft > Windows > Update Ochestrator. Lepas tu dekat Reboot, right click > disable. Okay done.

Tutorial Disable Reboot Win 10 - Langkah 3

 

Rujukan : https://www.windowscentral.com/how-prevent-windows-10-rebooting-after-installing-updates

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s